BahanBerita.Wordpress.com

Ulasan Berita, Akhbar, Majalah, Radio dan TV dari Kacaminda Hairul

Bahaya Ketagih Facebook dan Pencegahannya

Memang ramai suka berfacebook.  Bukan  orang dewasa je yang sukakan, malah kanak-kanak dan warga emas pun mengemarinya.  Kalau sehari tak berfacebook, memang tak sah. Lepas tu, berjam-jam pula mengadap komputer. Kalo dah berjam-jam, itu tandanya ketagihan facebook yang boleh memberi impak negatif pada kehidupan kita.


Banyak juga keburukkan ketagih berfacebook  dalam artikel dari utusan.com.my tentang ketagih facebook . Antara keburukkannya:

1. Kehilangan rakan kawan di luar kerana asyik berkawan dengan rakan dunia maya.

2. Kanak-kanak yang kehilangan kemahiran bersosial, daya imiginasi, kreativiti dan  biasanya menjadi hiperaktif,

3.  Masa dihabiskan dengan facebook membuatkan kita kurang membaca atau menelaah buku.

4. Kajian ke atas 200 orang pelajar di China mendapati mereka yang ketagih facebook mengalami otak kecut sehingga 20 peratus .

5.  Masa yang dihabiskan dengan facebook membuatkan ibu-bapa kurang berinteraksi dan berkomunikasi sesama ahli keluarga. Ini boleh membawa kepada ketegangan dalam hubungan  dan akhirnya bercerai.

Memang banyak keburukan jika sampai tahap ketagih nie.  Oleh itu perlunya kita  mengawal penggunaan facebook dalam kehidupan kita. Antaranya dengan menghadkan masa penggunaan facebook. Dan yang kedua memberi kesedaran tentang bahaya ketagih facebook kepada keluarga kita.

p/s: kelebihan facebook pada saya pula, ialah dapat promosikan produk secara percuma…… 😀

Advertisements

Single Post Navigation

16 thoughts on “Bahaya Ketagih Facebook dan Pencegahannya

  1. Hmmmm.. kena pandai bagikan masa dgn membaca dan berternet..
    FB adalah untuk mengeratkan silaturahim tapi jgn sampai melekakan
    hingga terabai anak membeli maggie keseorangan.. akhirnya hilang,,

    i hate this case.. Don’t ever3 show me ur face.. ada karang kena penyepak.. har3

    • Yg jauh dapat didekatkan dgn FB… tapi jgn la sampai yg dekat, makan mee maggi kan ummie.. kekadang terfikir juga.. dah la ibu bapa bekerja.. balik kerja… berfacebook lagi.. mcm mana ye dgn anak2.. 😀

  2. Assalam…
    Selalu juga buka Facebook tapi untuk ping blog. Biasanya guna smartphone je, sambil2 buat kerja rumah. tak la sampai nak berchating.

  3. saya tak ketagih pun facebook ni..
    ketagih blogging je…hehe

  4. Buat apa pun Jangan sampai ketagih
    Asal sahaja pandai membahagi masa dan mengawal diri
    Semuanya akan baik jadinaya

  5. alhamdulillah..lum tahap addict lg..hehehe..tp mmg byk keburukn kalau di slah gunakan

  6. FB ni sesuai utk buat bisnes kot..heh..
    Alhamdulilah sampai skrg sya xde FB lagi. Harap dapat bertahan selamanya. Sya cuma ada blog itupun bukan tiap2 hari update

  7. time bosan tak der keje layan juga hee.. if keje setel.. berblog dah selesai..bosan2 duduk sorg d pjbt..radio tka der huuu

  8. byk manfaat dan kebuurukan asal bijak guna sebaiknya..

    ping blog ke fb sllu juga

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: